Bize göre çok basit gibi görünse de yeryüzünde iki ayak üzerinde dik durabilen
ve yürüyen tek canlı insandır. Bunu yapabilen tek canlı olmamızda şüphesiz ayaklarımız büyük rol oynamaktadır. Ayaklarımız gündelik yaşamda sıradanlaşmış olduğu için dikkat etmediğimiz fakat mükemmel şekilde taşıyıcı ve şok emici işleviyle her adımımızı konforlu hale getiren, zeminle temas halinde olan ve hassas bir dengeyle çalışan vücudumuzun bir parçasıdır.
Dik pozisyonda ve dengede durmamızı sağlayan ayaklarımız aynı zamanda vücut ağırlığımızı taşıyarak ağırlığımızı tabana yayarak ayakta durmamızı sağlar ve vücudu hareket ettirerek düzenli ve kuvvetli bir kaldıraç görevi yapan uzvumuzdur. Bununla birlikte bizim için hayati önem taşıyan zeminden aldığı bilgileri beynimize aktaran muhteşem bir sinir ağına sahiptir. Vücudumuz için çok önemli işlevleri olan ve karmaşık bir yapıya sahip olan ayaklar aslında çok sağlam yapıdadırlar. Ancak görevine uygun kullanılmadığı zaman aşınma ve aşırı yüklenme ile cezalandırılan ayaklar, işlevsiz ve ağrılı hale gelebilirler.
Ortopedik tabanlık ölçümleme yöntemleri ile kişinin hangi amaca yönelik uygulamaya ihtiyacı olduğu tespit edilerek tasarlanana çeşitli yöntemlerle üretilen tabanlıklar kişiye özeldir. 2D, 3D, yürüme analizi veya diğer yöntemlerle ölçümleme yapılarak kişinin doğru ve anatomik basması; gerektiğinde deformiteleri düzeltme amaçlanan tabanlıklardır. Ayrıca ayak bölgesindeki yükü dağıtarak kişinin vücut anatomisine uygun ve doğru bir formda basmasını sağlaması için özel olarak üretilmiş ayakkabı tabanlığı çeşididir.
Ortopedik tabanlık ayak sağlığı için yoğun olarak kullanılmaktadır. Günlük hayatta yoğun bir tempo içinde yaşayan kişilerin günün yorgunluğunu azaltmak amacıyla da uygulamalar yapılabilir.
Ortopedik Tabanlık Kullanılması Gereken Durumlar
Başparmak çıkıntısı; Ayak başparmağımızın tarak kemiği, çeşitli sebeplerle dışarı doğru
çıkıntılı bir yapıda olabilir. Bu yüzden başparmak kemiği de içe doğru eğilimlidir. Ayakları alt tabandan destekleyen ortopedik tabanlık bu sorunun ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur.
Çukur taban; Çukur taban rahatsızlığı olan kişilerin ayak arkında artış meydana gelir. Bu artış, tarak ve topuk kemiklerindeki yükünde artmasını sağlar. Bu bozukluktan dolayı nasır, ayak ağrısı ve yara gibi problemler meydana gelebilir.
Düztabanlık; Bu hastalık halk arasında taban çökmesi ismiyle bilinmektedir. Düztaban
problemi olan kişiler, ayaklarının denge mekanizmasının bozukluğundan dolayı ağrı problemi yaşanmaktadır.
Diyabetik ayak; Şeker hastalıklarına bağlı olarak ayakta kronik yaralar çıkması durumunda kişiye özel ayakkabı tabanı kullanılması tavsiye edilmektedir.
Topuk dikeni; Ayakta topuğa yakın bölgede tendon zedelenmesi yüzünden oluşur. Uygun tabanlık ile cerrahi müdahale olmadan çözülebilir.
İçe basma; Genellikle bebeklerde ve çocuklarda sık görülür. Yürüyüş sırasında ayakların düz olarak bakması yerine içe doğru bakması durumudur.
Dışa basma; Yürüme esnasında ayakların dışa doğru bakması durumudur. Tabanlık kullanımı ile ayakların doğru yöne bakmasını sağlamak mümkün.
Ortopedik taban ayağın doğal hareketini yapmasını destekleyerek ayak konforunu arttırır. Ayak duruşunu doğal haline getirmeye yardımcı olmaktadır. Ayak ağrılarının azalmasını destekleyerek kişinin zıplama, yürüme, koşma gibi faaliyetlerdeki performansı arttırır ve yaşantımızdaki konforun artmasına sebep olur.
Skolyoz, bacak uzunluğu farkı ve bunlar gibi çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle vücutta ortaya çıkan denge problemlerinin azalmasını sağlar. Yukarda saydığımız sebeplerden dolayı ve birçok nedenlerden dolayı ortopedik tabanlık uzmanlar tarafından kişinin ayak konforunu koruması için sıklıkla önerilir.
Sahip olunan sağlık problemlerine ve kişinin kendi ayağına özel üretildiği için tabanlıkların ortak olarak başkalarıyla birlikte kullanılmamalıdır. Ayak numarası aynı olsa bile ayak yapısı birçok yönden farklı olabileceği için ortak kullanım sağlıklı değildir.
Ortopedik Tabanlık Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Kişiye uygun olmayan tabanlık kullanımı sahip olunan problemlerin ilerlemesine bile yol açabilir
Kişiye özel üretildikleri için birçok farklı çeşitte ortopedik tabanlık vardır. Ortopedik tabanlık satın alırken kullanım alanına göre karar vermeniz gerekmektedir.
Gündelik kullanıma uygun tabanlıklar, genellikle ince bir yapıya sahiptir ve tamponlama jeli bulundurur.
Spor için kullanılan ise daha esnek bir yapıdadır.
Bunların yanı sıra zorlu hava koşulları için üretilen kışlık ortopedik tabanlıklarda bulunur.
Dikkat etmeniz gereken diğer madde ise ortopedik tabanlığın ayak numarasına uygun olması gerekmektedir.
Daha küçük boyuta sahip tabanlıklar ayakkabının içerisine tam oturmayacağı için ayak sağlığı açısından tehlike oluşturabilir.
Eklemek gerekir ki ayaktaki ağrılar ve deformasyonlar için öncelikle uzman bir doktora görünerek onun tavsiye ettiği bir ayakkabı tabanını kullanmak sağlığımız açısından oldukça önemlidir.
Comments